Når først cykelhjelmen er spændt handler det bare om balance

fahimacykel
02-01-2017

  Skrevet af Sidsel Kirketerp

Tema: Cykelskole for kvinder

Indvandrekvinderne i Herredsvang har ikke noget problem i at slingre rundt på små børnecykler i timevis, det er det at turde møde op til cykelkurset, der er det sværeste ved at lære at cykle.

En af kvinderne er Fahima. Hun har taget sin uddannelse, sit kørekort og et svømmecertifikat i Danmark, men det er først efter 14 år i landet, at hun møder op til cykelkurset.

dummy250

Se filmen.....

Cykelkursus from Astrid Ildor on Vimeo.

105615539779825988900831150709346316874917n

Cykling kan godt være svært som voksen

Som dansker kan det være svært at forstå. Vi tager det at kunne cykle for givet; det er noget vi lærer som børn, inden vi starter i skole som en ligeså fundamental færdighed, som det at kunne tale sproget. For indvandrekvinder der derimod aldrig har lært at cykle, kan et cykelkursus, på den måde, være med til at fremme integrationen. Men først og fremmest handler cykelkurserne om at lære en lavpraktisk færdighed som voksen, og det kræver mod og viljestyrke: Ud over balance og styrefart skal man have viljen til at ville lære og modet til at opsøge undervisning - udfordringer der opstår, inden man overhovedet sætter sig op på cyklen.

dummy250

Uden støttehjul og blufærdighed

”Det var min brors kone, der sagde til mig, at jeg ikke skulle være bange for at lære at cykle, for de passer godt på én. Men til at starte med sagde jeg; ’nej, det der med at lære at cykle, det gider jeg ikke.’ Det var mest balancen, jeg var bange for,” siger Fahima, som efter de første ti minutter forsigtigt begynder at sætte fødderne på pedalerne

Hun har været meget nervøs op til sit første kursus, men har ligesom de andre kvinder på kurset også en evne til at smide sin blufærdighed og tage kampen op mod de tohjulede,. De starter forsigtigt med bare at få en fornemmelse af balance. Senere får de instrukser om gear og bremser og må kæmpe med pedalerne, for at erfare, at fart giver styring og balance.

”Det er også fordi, kvinder her i Danmark har meget travlt, der er ikke tid til at gå fra sted til sted, og så er det godt at kunne cykle,” siger Fahima og forklarer at den primære grund til, at hun vil lære at cykle, er for at kunne cykle på arbejde.

dummy250

Alting går meget langsomt

I Hasle har indvandrekvinder mulighed for at komme på cykelkursus en gang om ugen. Tilbuddet er et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp og Det boligsociale Arbejde, som siden 2009 har lært omkring 30 kvinder at cykle, skønner Anne Dalsgaard, som er boligsocial medarbejder.

”Det er en praktisk færdighed, der er fuldstændig umulig at overkomme uden hjælp, men ofte oplever kvinderne, at det giver mulighed for at indgå i helt nye sammenhænge efterfølgende,” siger Anne Dalsgaard og forklarer, at selve udfordringen ligger i at få kvinderne til at møde op.

”Alting går meget langsomt. Det tager tid at informere og opbygge tillid nok, til at kvinderne vil benytte sig af tilbuddene, og man skal ikke komme her som lynhurtig iværksættertype,” siger hun og forklarer, at det vigtigste er, at kvinderne ikke føler sig belærte eller talt ned til.

dummy250

Selvtillid og nye færdigheder

Fahima har måtte lære mange ting, efter hun som voksen er kommet til Danmark, og hun er ret hurtig til at finde balancen på cyklen.

”Da jeg kom til Danmark, var der så mange ting at lære - jeg ville lære det hele, men ikke det med at cykle,” siger Fahima, som arbejder i en børnehave og beundret ser til, når børnene suser rundt på deres minicykler.

Fahima kom til cykelkurset sammen med sin mand, som gerne vil have hende med ud at cykle til sommer, og så er undervisningen nødvendig.

”Her hører jeg efter, hvis min mand skulle lære mig det ville jeg bare tænke; hvorfor skal han bestemme over mig,” siger Fahima og griner.

Efter halvanden time kører hun sikkert på den lille børnecykel. Kurset er slut for denne gang,”Nu skal jeg vise min mand det og sige, han skal købe en cykel til mig,” siger hun storsmilende og går op til parkeringspladsen, hvor hendes mand kommer og henter hende igen.

dummy250

Fakta:

Artiklen bygger på en artikel af Astrid Ildor, der har været bragt på aarhusvest.dk

Astrid Ildor har også lavet videoen.